egészség

A te gyerekeid is menetrendszerűen az év eleji hajtás alatt fáznak meg, és irtózatosan köhögve, lázasan, az ágyban fekve szenvedik át az év első pár hetét? Ne bosszantsd fel magad, hanem inkább kúráld ki őket pár nap alatt ezzel a jól bevált népi mézes praktikával!

 

A régiek saját tapasztalataikból tudták, hogy milyen nyavalyákra hatásos gyógyír a méz, a tudomány pedig mára be is bizonyította, hogy nem csak babonáról van itt szó. A méz ugyanis egy tökéletes és igen gazdag vitaminraktár (különösen a sötét színű, késő őszi mézek), amelyben a vas, réz, mangán, kalcium, kálim, nátrium, foszfor, magnézium és a folsav mellett még legalább hét nagyon fontos vitamin is megtalálható igen magas koncentrációban. Ráadásul ezen kívül olyan erős antibakteriális és fertőtlenítő hatása van attól a speciális enzimtől, amit a gyűjtés során a méhek adnak hozzá, hogy sok modern gyógyszer megirigyelhetné. Ezért a méz rengeteg bajra jó az égési sebektől kezdve a fájdalomcsillapításon át az epe- és májbetegségekig, de segít a migrénen, vérszegénységen és a szédülésen túl még legalább 50 különféle bajon. Egy hétköznapi megfázás gond nélkül kikúrálható vele, ami különösen jól jön akkor, ha a gyereked nem hajlandó bevenni a kanalas orvosságot. Ilyenkor a következő recepttel gyógyítsd meg:

Keverj ki egy tálkában 2-3 evőkanál lisztet annyi mézzel, hogy a massza ne ragadjon hozzá a kezedhez, majd locsold meg ezt egy kis oliva olajjal (de a sima étolaj is megteszi). Eztán még egy kevés liszttel sűrítsd be a „mézes kenőcsöt” és kend rá kanállal egy papírszalvétára. Az egészet tekerd körbe gézzel, és hétköznapi sebtapasszal vagy ragasztószalaggal rögzítsd gyereked mellkasán vagy a hátán. Ha kisgyerekről van szó, akkor a borogatást lefekvés előtt 2-3 órával tedd fel, és elalvás előtt vedd le, felnőtteknél pedig akár egész éjszakára is fent maradhat. Mivel ez a mézes keverék nagyon jó gyulladáscsökkentő, a köhögés már másnapra enyhül, ha pedig még két-három napig folytatjátok a kúrát, a gyereked a szokottnál jóval hamarabb kigyógyul a megfázásból, és a te idegeid is épek maradnak.

Inhalálj, ha megfáztál

A mézes kúra mellett még számos hatékony módszert ismer évszázadok óta a népi gyógyászat a megfázásra – és ezeket gyakran a modern orvostudomány is alkalmazza. Ilyen kúra például a sós vizes vagy a gyógynövényes inhalálás is, amit a szakemberek az egyik legmegbízhatóbb terápiának tartanak. Egyszerű körülmények között, otthon is nagyon sokat javíthat az állapotodon egy 5-10 perces kúra (ezt lefekvés előtt tanácsos elvégezni), de ha wellness hétvégére utazol, akkor is érdemes igénybe venni megelőző és gyógyító céllal az ilyen szolgáltatásokat. A hévízi NaturMed Hotel Carbona****superior–ban például Salvus vízben oldott illóolajokat és különböző gyógyhatású anyagokat használnak a tíz perces kezeléshez, amit elsősorban hörghurutra, arcüregek megbetegedéseire, és bizonyos asthmás panaszokra ajánlanak.

egészség

Ha tetszett a cikk kövess minket a Facebookon és az Instagramon is!