A karácsony sosem a diétáról szól, de mértéktartással és egy kis odafigyeléssel megúszhatjuk a plusz kilókat.
Mindenkinek vannak kedvenc karácsonyi ételei, amelyek évről évre ott illatoznak az asztalon. Ezeket sajnos a legritkább esetben találjuk a diétás címke alatt a gasztronómiai magazinokban, pedig de jó is lenne, ha bűntudat nélkül repetázhatnánk belőlük!
Jó hír, hogy alapanyag cseréjével szinte bármit elkészíthetünk egészségesebben is, így karácsony után sem kell bűntudattól sújtva kerülnünk a mérleget.
Mivel tehetjük ételeinket kíméletesebbé, kalóriaszegényebbé? Ahol tudunk, használjunk a hagyományos zsiradékok helyett kókuszolajat, a sült burgonya és fehér rizs helyett válasszuk a párolt vagy sült zöldségköretet, quinoát, süteményekbe tegyünk a cukor helyett mézet, vagy más természetes édesítőt.
Az egyik legnagyobb karácsonyi klasszikus talán a töltött káposzta, amiről nem is gondolnánk, hogy akár “light” is lehet. Pedig nem nagy ördöngösség!
Light töltött káposzta
(recept forrása: peakshop.hu)
Hozzávalók:
- 1 fej savanyított káposzta
- kb. 1 kg vágott savanyú káposzta
- ½ kg zsírszegény darált sertéshús
- 1 nagy fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- só
- bors
- őrölt pirospaprika
- 6 marék durvább zabpehely
- 2 marék finomabb szemű zabpehely
- szalonnabőr
- 10% tejföl
Elkészítés:
A darált húst keverjük össze az apróra vágott vöröshagymával és fokhagymával, majd fűszerezzük sóval, borssal, pirospaprikával. Ezután adjunk a masszához 4-5 maréknyi nagyszemű zabpelyhet, és dolgozzuk össze.
A húsból formázzunk gombócokat, majd tekerjük be az átmosott savanyú káposzta levelekbe. Tegyük az aprított savanyú káposzta felét egy nagy fazék aljára, szórjuk meg egy kávéskanál pirospaprikával, majd helyezzük rá a csíkokra vágott szalonnabőrt és a káposztatekercseket. A tetejére terítsük rá a savanyú káposzta másik felét, amelyet szintén szórjunk meg pirospaprikával és díszítsünk szalonnabőrkével.
Öntsük fel a rétegezett káposztát annyi vízzel, hogy éppen ellepje, majd főzzük közepes lángon 2-3 órát, amíg a káposzta puha nem lesz.
Főzés után a töltött káposztaleveleket tegyük egy külön edénybe. A vágott káposztás alapot sűrítsük 2 marék finom szemű zabpehellyel, majd tegyük vissza a gombócokat, és forraljuk össze az egészet. Zsírszegény, 10%-os tejföllel kínáljuk.
A desszert is elmaradhatatlan része a karácsonyi menünek, és ki hagyná ki a bejglit?
Paleo mákos bejgli
(csipetfalat.blogspot.hu)
Hozzávalók:
A tésztához:
- 20 dkg mandulaliszt
- 30 g eritrit
- 2 tojás (1db a tésztába, 1db a kenéshez)
- 90 g kókuszzsír
- csipet szódabikarbóna
A töltelékhez:
- 15 dkg darált mák
- 2 ek kókuszzsír
- 3 csapott ek eritrit
- 1 ek reszelt narancshéj
- 2 ek mazsola
- kb. 1 dl víz
Keverjük össze a töltelék hozzávalóit egy lábasban, majd folyamatosan kevergetve főzzük össze. A kész masszát éjszakára is félretehetjük, így a mazsola jól megszívja magát.
A tésztánál fontos, hogy a kókuszzsír megfelelő állagú, jól gyúrható, se nem kemény, se nem folyós állagú legyen. A hozzávalókat tegyük egy tálba, és keverjük össze egy villával vagy fakanállal. Amikor már összállt morzsákba, határozott, gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze, hogy ne legyen ideje felmelegedni. A kész tésztát tegyük hűtőbe. Amikor lehűlt, egy sütőpapíron nyújtsuk ki a tésztát vékonyra, majd kenjük rá a tölteléket. A végeket hajtsuk be, és a sütőpapír segítségével tekerjük fel. A sütőpapírral együtt tegyük a bejglit egy tepsibe. Kenjük meg tojással, majd szurkáljuk meg többször a tésztát egy hústűvel, hogy sütés közben ne repedjen ki. Tegyük 170-180 fokos sütőbe, és kb. fél óra alatt süssük készre.
Jó étvágyat!
Ha tetszett a cikk kövess minket a Facebookon és az Instagramon is!
Facebook oldalunkon most nyereményjátékkal várjuk! Játsszon velünk!