Aki az úszás mellett vagy helyett más mozgásra vágyik, érdemes kipróbálnia az 5 fajta vízi torna valamelyikét. A víz csodálatos fizikai tulajdonságait kihasználva élvezhetjük az egész emberi szervezetre gyakorolt jótékonyan hatását. A víz felhajtóerejének hatására könnyebbnek tűnik a test, tehermentesíti a csontokat, az ízületeket és az ínszalagokat. A víz testre gyakorolt nyomása erősíti a légzőrendszert, javítja a vérkeringést és aktiválja a nyirokkeringést.

 

Javítja a koordinációt és az egyensúlyérzéket, jó hatású az anyagcsere folyamatokra, az idegrendszerre, és a stresszt is csökkenti, remek közérzetjavító. A víz sűrűsége 800-szor nagyobb, mint a levegőé, így az itt végzett mozgások sokkal hatékonyabbak, mint a szárazföldön, de mégsem izzadunk, mert a vízben könnyebb a hőleadás. A víz ellenállásával szemben végzett mozgás nagyobb energia felhasználást igényel, mintha szárazon edzenénk, ami jó hír fogyni vágyók számára. Bármely irányba is végezzük a mozdulatokat, szembe találjuk magunkat a víz ellenállásával, így olyan izomcsoportokat is meg tudunk mozgatni, amelyeket a földön nem veszünk igénybe. Mivel minden izmot működésbe tudunk hozni, a vízben végzett mozgás remek alakformáló, feszesíti a kötőszövetet. A víz masszázs hatásának köszönhetően nem lép fel izomláz másnap, de igen jól alszunk éjszaka.

A NaturMed Hotel Carbonában többféle vízi torna közül választhatják ki a vendégek a számukra legkedvezőbbet.

Zenés vízi torna: 20-25 perces általános vízi torna zenére, melyet vízi súlyzóval és vízi nudlival végeznek, illetve ezen szerek nélkül. 

Aqua-tréning: 30-35 perces fitnesz program hangulatos zenére. A gyakorlatok fejlesztik az állóképességet, az izomerőt, és a hajlékonyságot. 

● Vízi gerinctorna: általános gerinctorna a vízben, melyet különböző eszközökkel végzünk, mint az aquafins, a gumiszalag és az egyensúlyozó tányér. 

Aqua-fitness és Aquafins-Fit: ezek az aerobik programok azoknak ajánlottak, akik teljesen egészségesek, semmilyen szív-, vérnyomásproblémájuk nincs, és nem szencvednek ízületi- vagy gerincfájdalmaktól. A bemelegítés után következnek az aerobik gyakorlatok, ugrálások, futások. Az Aqua-Fitness alatt vízi súlyzókkal erősítjük a különböző izmokat, míg az Aquafins-Fit tréningnél a lábakra és a kezekre tépőzárral rögzített Aquafins eszközzel növeljük a víz ellenállását, így még hatásosabban erősíthetjük a problémás területeket (comb, popsi, has, kar). A torna végén nyújtó gyakorlatokat végzünk.

Sportolásra nem csak a vízben vagy a fitnesz- és tornateremben nyílik lehetőségünk, a szálloda 4 hektáros, arborétumszerű parkja, és a közeli Hévizi tó körüli sétautak mozgásra csábítanak kicsit és nagyot egyaránt. De akár biciklire is pattanhat az egész család! A NaturMed Hotel Carbonától kölcsönzött bicikliken akár egész napos, 40- 50 kilométeres viszonylag könnyű túrát is tehetnek nagyon szép útvonalon a Kis-Balaton, Zalaszabar és Alsópáhok érintésével. Érdemes kipróbálni az egyre népszerűbb sport-gyaloglást, hiszen az egész család együtt élvezheti a mozgás örömét és közben a környék látnivalóival is megismerkedhetnek. A nordic walking egy hatékony, ízületkímélő edzésmódszer. Szó szerinti fordítása északi gyaloglást jelent, a finn szó szerint - Sauvakävely- síjárást. Finn sífutók használtak először nyári edzésükre már az 1950-es években, és 2000-ben már az év sportja lett Finnországban. Ez az új és különösen hatékony sportág már elterjedt az egész világon. Ismerik már Ausztráliában, az Egyesült Államokban és Japánban is. A szomszédos Ausztriában 2000-ben jelent meg. Nálunk, Magyarországon csak most kezdik megismerni, és megszeretni. A technikája nem nehéz, de a karok és a lábak koordinációja kezdetben nehézséget okozhat, ezért érdemes szakember segítségével megismerkedni vele. A Hotel Carbonában a tréninget a tó körüli erdőben és sétányon végzik. A program bemelegítéssel kezdődik, majd következnek a koordinációs gyakorlatok, a helyes nordic walking technika bemutatása. A program alatt erősítő gyakorlatokat is végeznek és a végén elmaradhatatlan a nyújtás. Az Egyesült Államokból indult power walking egyszerű, hatásos tréning, amit nem szabad összetéveszteni a sima sétával. A walking edzés során hosszú, lendületes lépésekkel haladunk előre, a karok erőteljes mozdulataival segítve a lábmunkát. Bárhol, bármikor végezhető dinamikus, zsírégető edzés, ám mivel kevésbé terheli az ízületeket, ideális a túlsúllyal rendelkezők számára is. A szállodából indul a tréning és a tó körüli erdőben és sétányon folytatódik. A program alatt a résztvevők gumiszalaggal végeznek kiegészítő erősítőgyakorlatokat.