Természetes, hogy egy szálloda, ha csak teheti, minél több élményt nyújt az ott vakációzó gyermekes családoknak. Egyvalamit azonban biztosan nem pótolhat, mégpedig a környékbeli programokat, nevezetességeket.

 

Hévíz és Keszthely környéke, a Balaton észak- és délnyugati régiója gyerekek és felnőttek számára egyaránt maga a paradicsom, hiszen az ország egyik legszebb vidékéről van szó.

Mozgalmas élmények a természetben

A barangolás első állomásának remek választás a Hévíz és Keszthely között található Tavirózsa Kalandpark, ahol a családtagok akadály- és kötélpályákon fejleszthetik egyensúlyérzéküket, ügyességüket. A Gyenesdiási Öko-Kalandpark is az adrenalinfüggők álma, itt 4 hektáron 70 akadály közül válogatva lehet fokozni az izgalmakat.

Másfajta meglepetéseket tartogat a Keszthelyi-hegység keleti peremén található, fokozottan védett Csodabogyós-barlang, mely a bejárata melletti szúrós csodabogyó nevű örökzöldről kapta a nevét. Magyarország kilencedik leghosszabb (6 km-es) barlangja páratlanul sok és változatos geológiai képződményt tartalmaz, melyeket profi túravezetés mellett bárki felfedezhet.

A Tapolcai-tavasbarlangban ugyancsak a felszín alatt várnak a leírhatatlan kalandok. Ez az egyetlen olyan kiterjedt, lakott település alatti barlangrendszer a világon, melyet csónakkal be lehet járni. Gyereknek, felnőttnek is életre szóló élményt jelent majd.

A legszebb cseppkő sem pótolhatja viszont az állatok közelségét, nélkülük aligha lehetne teljes a szünidő. A kápolnapusztai bivalyrezervátumban a legnagyobb hazai bivalycsorda és a kis-balatoni táj látványában egyszerre gyönyörködhetnek a gyerekek.

Érdemes a levegőből is rácsodálkozni a Balaton vidékének természeti szépségeire. Ezt épp úgy meg lehet tenni egy családi hőlégballonos sétarepüléssel, mint sárkányrepüléssel – igaz, utóbbi inkább haladóknak ajánlott.

Nem csak esős időre: múzeumok és fesztiválok

Az aktív kikapcsolódás mellett jól megférnek a kulturális élmények is. A keszthelyi Festetics kastély, azaz a Helikon Kastélymúzeum kihagyhatatlan célpont a történelem rajongói számára. A Balatoni Múzeumot is útba kell ejteni, hiszen a magyar tenger legrégebbi és egyetlen hivatalos múzeuma. A kisebbeket nagy eséllyel inkább a szintén keszthelyi Marcipán Múzeum vagy a Lepke- és Egzotikus hüllőkiállítás ejti majd rabul.

A környék népszerű nyári fesztiváljain viszont már minden korosztály jól szórakozhat, hiszen itt együtt van zene, tánc, gasztronómia. Ilyen hívogató kavalkád az Ízek, táncok, jó szomszédok fesztivál Hévízen (július 7-9.), a Keszthelyi Folkfest (július 14-15.) vagy a Keszthelyi Sörfesztivál (július 19-23.). Most már érhető, miért mutatja nyáron még vonzóbb arcát ez a szépséges régió. Érdemes itt eltölteni legalább egy hetet , hiszen az átélhető élmények épp oly változatosak, mint a családok igényei.