Nem egyszerűen csak egy egzotikus, keleti gyógyászati mód ez, hanem életforma és világnézet is. Holisztikus, vagyis mindent átfogó szemléletű életprogram, amelynek a középpontjában az emberi test, lélek és elme egészségének megőrzése és minél magasabb szintre emelése áll. Már a neve is ezt sejteti, hiszen az ájurvéda szó magyarul annyit tesz: az élet tudománya.

 

A klasszikus indiai orvoslás, a 6000 ezer éves ájurvéda a mitológia szerint isteni eredetű tudomány, amit maga a hindu főisten, Brahma adott át az embereknek a Védáknak nevezett szent könyvekben. Éppen ezért nem is meglepő, hogy ezt az ősi gyógyító tant teljes egészében áthatja transzcendens világnézet, miközben nagyon is földi, gyakorlatias célokat szolgál: a betegségek megelőzését, kezelését, és az egészség megőrzését segíti. Ájurvédikus szemlélettel azonban nem csak a test, hanem a lélek és az elme is karban tartható, és e hármas egység harmóniájának megteremtésével valamint az ájurváda által javasolt életmóddal a szépségünk is kivirágozhat. Az ájurvédikus kezeléseket ezért ma már nagyon sok wellness hotel és szépségcentrum is fő helyen kínálja a szolgáltatásai közt, és egyre nagyobb számban csábítja magához a felfrissülésre és megújulásra vágyó vendégeket a modern orvostudomány vívmányaival kombinált ősi, indiai terápiákkal.

Ősi és gazdag tudomány

Sokan úgy gondolják, az ájurvéda valamiféle babonákból és hiedelmekből táplálkozó keleti népgyógyászat, holott ez egy nagyon régi és ezért igen részletesen kidolgozott tudomány, amelynek mélyebb megértéséhez ugyanúgy évekre és nagy kitartásra van szükség, mint a nyugati, modern orvosi ismeretek elsajátításához. A testi és lelki feltöltődére vagy gyógyulásra vágyónak azonban elég, ha csak átadják magukat a különféle ájurvédikus kezeléseknek, és nem is kell többet tudniuk róla annál, mint hogy az ájurvéda szerint az egészségünkért három alapvető biológiai hatóerő – vagyis dósa – felelős. Ezek közül első a vata, amely a testünkben történő mindenféle mozgásét irányítja (a szív dobogásától kezdve a vérkeringésen át a belek perisztaltikus mozgásáig), a második a pita, amely az anyagcserét és emésztési folyamatokat szolgálja, a harmadik pedig a kapha, amely összetart mindent a testben, és felel a szervezetben található anyagok beépüléséért. Ha ez a három erő kiegyensúlyozottan hat, akkor a test és a lélek egészséges.

Ájurvéda kezelések a szépségért

Az ájurvéda tudományát számos különféle kezelésben használják fel a wellness- és gyógyközpontok. A hévizí NaturMed Hotel Carbona****superior  kezelési között például 7 olyan is van, amely kifejezetten ezeken az ismereteken alapul. Nagyon népszerű például az az Abhyanga (Abhjanga) nevű keringést segítő különleges masszázs, amit a kezelők hét különféle testhelyzetben alkalmaznak, és az Ájurvédikus talpreflex-zóna masszázs is, amely az indiai gyógyászatban szent testrészként tisztelt láb kényeztetésére szolgál különleges gyógynövényőrlemények használatával. A legkedveltebb kúra talán a Shirodhara, ami során gyógynövényolajjal dúsított szezánmagolajat csurgatnak a homlokra, a harmadik szem tájékára, ami jótékony hatást fejt ki a központi idegrendszerre, elősegítve ezzel mélyebb ellazulást. A nyugati kultúrában is elterjedt gőzölések is jelen vannak az ájurvédikus kezelések között: így például a swedana egyszemélyes gőzkúráját általában masszázsok után használják, mert az olajos masszázsok alatt a méreganyagok kioldódnak a szövetekből, a gőz pedig hatására folyékonnyá válva ezek a szükségtelen anyagok hatékonyabban távoznak.

Ha tetszett a cikk kövess minket a Facebookon és az Instagramon is!