Általában még a „rutinos” betegek is meglepődnek, ha kiderül, hogy a termálvíz, aminek kedvéért évről évre felkeresik Hévíz városát gyógyulást és felüdülést keresve nem csak fürdőzésre jó, hanem iható is. Sőt nem egyszerűen csak iható, de kifejezetten gyógyító hatású, amit a NaturMed Hotel Carbona****superior vendégei ivókúra formájában meg is tapasztalhatnak.

 

Csak néhány éve kezdik újra felfedezni a vendégek a különféle ivókúrák előnyeit a hazai gyógy- és termálvizes fürdőhelyeken, így például Hévízen is, pedig a 19. században még ez volt az elsőszámú felhasználási módja a legtöbb hazai gyógyvíznek. Az orvosok szerint ez örvendetes fordulat, hiszen a balneoterápia, vagyis a különféle ásványi anyagokban gazdag vizekkel történő gyógyítás egyik leghatékonyabb és legegyszerűbb formája az ivókúra, és vétek lenne, ha nem használnák ki ennek előnyeit a fürdőkben és a gyógykezelések során.

Hévíz természeti kincse ivókúra formájában például sikerrel alkalmazható bélműködés és gyomorsav-képződés fokozására, és jótékonyan hat idült bélgyulladás, székrekedés vagy aranyér esetén is. Emellett enyhíti az epebántalmakat, segíti a légúti hurutok gyógyulását, ráadásul idült szájnyálkahártya-gyulladás esetén öblögetésre is jó eredménnyel alkalmazható.

A hévízi gyógyvíz jótékony hatásait azonban csak helyben élvezhetjük, mert az egyik fontos összetevője, a fájdalomcsillapító hatásért felelős radon néhány nap alatt elbomlik belőle a palackozás után. Szerencsére ma már több nyilvános kútból és egyes szállodák saját kútjaiból is korlátlanul hozzáférhetünk a vízhez – így például ihatunk belőle a Hotel Carbonaban is, ahol bizonyos kúráknál kiegészítő kezelésként is „felírják” a víz fogyasztását a betegeknek. Azonban ügyeljünk, mert magas kéntartalma miatt nem fogyasztható mérték nélkül ez a víz: az orvosi javaslatok szerint egy átlagos, 70 kilós embernek naponta legfeljebb egy litert szabad csak innia, heveny máj- és epeút-gyulladás, valamint fokozott pajzsmirigyműködés esetén pedig egyáltalán nem tanácsos az ivókúra. A hévízi víz gyógyhatása akkor érvényesül igazán, ha tartósan, egy-két héten át naponta fogyasztjuk kiegészítő kezelésként.