Őseink megfigyelték, hogy a Hold melyik állásánál tanácsos vetni, ültetni, oltani és betakarítani, és azt is tudták, mikor érdemes hajat mosni, fogyókúrát kezdeni vagy éppen szépítő fürdőt venni ahhoz, hogy a lehető legjobb hatást érjék el.

 

Észrevették ugyanis, hogy a Hold nem csak a növények fejlődésére, hanem saját magukra is hat, és ha természetes harmóniában igazodnak a ciklusaihoz, akkor az egészségüket és a szépségüket is hatékonyabban tarthatják karban.  Erre az ősi tudásra alapozza számos különleges kezelését a hévízi NaturMed Hotel Carbona****superior is.

Te is észrevetted már magadon, hogy időnként szinte varázsütésre megváltozik a hangulatod, és látszólag ok nélkül jókedvű vagy éppen ingerlékeny leszel? Néha talán még a fejfájás is elővesz és megugrik a vérnyomásod, máskor pedig álmatlanul forgolódsz az ágyban, holott sem az egészségi állapotod, sem más külső hatás nem indokolná ezt. Tudományos vizsgálatok szerint az emberek közel egyharmadánál előfordulnak hasonló tünetek néhány nappal telihold előtt, és könnyen lehet, hogy te is azok közé tartozol, akinek a szervezete és az idegrendszere a szokásosnál érzékenyebben reagál a Hold járására. Ha így van, akkor mindenképpen érdemes rápillantanod a Holdnaptárra, mielőtt fogyókúrába vagy böjtbe kezdesz, de akkor is, ha szépségszalonba vagy wellness kúrára készülsz. Ez ugyanis megmondja, hogy melyikre melyik nap a legalkalmasabb.

Számolj Hold járásával, ha böjtölsz

A Hold természetesen azokra is hatással van, akik nem érzik ezt olyan egyértelműen, ezért sok haladó szellemű gyógyászati és szépségközpont már kifejezetten a Holnaptár szerint tervezi és ajánlja a kezeléseit. A fogyó Hold idején végzett szépészeti kúrák például sokkal hatásosabbak, mert ilyenkor a bőr mélyebb rétegeit is elérik a különféle tisztító kezelések, és a méregtelenítő böjtre valamint a görcsoldó masszázsokra is alkalmasabb ez az időszak. Ezt a tudást használja fel például a hévízi NaturMed Hotel Carbona****superior  is, amikor összeállítja a különféle böjtkúráit: a programok mind a tisztítókúrához legkedvezőbb holdfázisban indulnak azért, hogy a böjtölők a legjobb eredményt érhessék el. Más kezelések viszont éppen a növő Hold idején a leghatásosabbak: így például a szervezet erősítésére és regenerálására ez a ciklus a megfelelő, mint ahogy a legtöbb folyamatosan növekvő testrész – például a haj – ápolására is, de a pedikűr és manikűr szempontjából is ez a legideálisabb holdállás.

A szépségápolásnál és egészségvédő kúráknál nem csupán arra érdemes figyelned, hogy a Hold éppen nő vagy csökken (a növő Hold D betűt formáz, vagyis „dagad”, míg a fogyó Holdat a C – vagyis csökkenő – alakjáról ismerheted meg), hanem arra is, hogy éppen melyik csillagjegyben jár. Egy-egy jegyben csak néhány napig tartózkodik ez a gyors járású égitest, és hogy éppen melyikben van, arról a Holnaptár tájékoztat. Íme néhány példa arra, hogy különféle jegyekben milyen kúrákat érdemes elkezdeni:

Kos - arcmasszázs, torna, fürdő (illatozó adalékokkal).

Bika - gyógyfürdők, tarkómasszázs, fogápolás.

Ikrek - kézápolás, frissítő fürdő

Rák - nyugtató fürdő, mellápolás

Oroszlán – hajvágás

Szűz - hajvágás, hajfestést, tartós hullám készítése

Mérleg - frissítő fürdők, vízben végzett tornák

Skorpió - meditáció, nyugtató fürdő

Nyilas - mindenfajta torna

Bak - gyógyító fürdő, kozmetikus

Vízöntő - Kneipp-kúra, frissítő fürdő

Halak - meditáció, szauna, úszás, nyugtató fürdők és lábápolás