Tudjátok, mi az, ami még helyrehozhat egy rosszul sikerült napot? Egy illatos, forró fürdő az esti félhomályban. Aki nem hiszi, annak máris bebizonyítjuk!

 

Mindnyájuknak vannak rossz napjai. Ilyenkor érezzük igazán szédítőnek a hétköznapi mókuskerék pörgését, ilyenkor haragszunk legjobban a reggeli ébresztő hangjára és ilyenkor a legerősebb a vágy: kitörni a megszokásból! Ezeken a sötét napokon úgy érezzük, nem bírjuk tovább, az eredményeink semmitmondóak, mindenki ellenünk van, semmi sem sikerül, úgy gondoljuk, itt az ideje, hogy újrakezdjünk mindent. Azonban bármennyire erős is késztetés, nem szabad hagyni, hogy rossz kedvünk irányítson minket.

Ahhoz, hogy túléljük a rossz napokat, legtöbbször elég egy jól kihasznált edzőterem bérlet, heti néhány óra egy wellness központban, vagy napi 10 perc a szoláriumban. Persze olyan is van, hogy ezeket idő vagy pénz hiányában ki kell hagynunk az életünkből. Ilyenkor a legjobb megoldás, ami szinte mindenki számára elérhető: egy illatos fürdő otthon a fürdőszobában.

Az otthoni kádfürdő a világ egyik legegyszerűbben megvalósítható testet és lelket feltöltő praktikája. Gondoljunk csak bele: nem kell előre tervezni, nem igényel különösebb felkészülést és még csak ki sem kell tennünk hozzá a lábunkat otthonról. Aki fázik – vegyen egy fürdőt.

Aki szomorú – vegyen egy fürdőt.

Aki kevesebbet akar enni vagy inni – vegyen inkább egy jó fürdőt. 

Aki kevesebbet akar panaszkodni – vegyen egy jó fürdőt.

A vacsorát követő mosogatás, az esti számlarendezgetés vagy gyerek lefektetése után mindenkinek jár legalább egy fél óra, amit magában, csak saját magára szánhat. Sose feledjük: a tusolás csupán a tisztálkodás része, a fürdő viszont élvezet.

A meleg víz ugyan már önmagában is jót tesz, de a kádfürdő jótékony hatása még tovább fokozható. Megfelelő fürdőolajokkal, gyógynövényekkel speciális panaszokat vehetünk célba, hogy helyreállítsuk a szervezet egyensúlyát. Ma már olyan sokféle olajat használunk aromafürdőhöz, hogy nem is lehet igazán egy kalap alá venni őket. Hatásuk alapján az illóolajakat a következő csoportokba sorolhatjuk:

Nyugtató hatású olajok: főként a komló, levendula és a macskagyökér tartozik ide, melyeket meleg fürdővízbe csepegtetünk a nyugtató hatás és ellazulás oltárán áldozva. Érdemes lefekvés előtt megejteni egy ilyen fürdőt, hogy az éjszakai pihenésünk zavartalan legyen.

Ellazító hatású olajok: az előző csoporthoz hasonló hatással bírnak. A levendula, citromfű, szénavirág és narancsvirág alapú fürdők előkészítik a nyugodt pihenést, és megszabadítanak a napközben felgyülemlett stressztől.

Élénkítő hatású illóolajok: ha még nincs itt a lefekvés ideje, és egy kis felfrissülésre vágyunk a munkahegy kellős közepén, használjunk eukaliptuszt vagy rozmaringot, és újult erővel folytathatjuk bokros teendőinket.

Bőrápoló olajok: a bőrünket kényeztető olajok feladata a test ellazítása és a stressz oldás. Leggyakoribb képviselőjük a zabszalma, cickafark és a kamilla.

Reumás panaszok enyhítésére: egyes növények olajai kedvező hatással vannak az ízületi fájdalmakra, ilyen például a fenyőolaj és a terpentinolaj.

Ha az olajok mellé gondoskodunk róla, hogy fürdőszobában békés, harmonikus légkör uralkodjon (ehhez jól jöhet néhány gyertya, vagy relaxáció zene), nemcsak a vízben merülhetünk el nyakig, hanem az élvezetekben is.