Tudtátok, hogy a gesztenye nemcsak püréként és sütve finom, hanem akár köretnek is kiváló? Ráadásul nagyon egészséges, olvassátok el, mi mindenre jó!

 

Ha azt halljuk gesztenye, máris összefut a nyál a szánkban, hiszen eszünkbe jut egyik legfinomabb és legegyedibb hazai édességünk, a gesztenyepüré. Pedig a gesztenye sokkal több, mint tejszínhabbal díszített cukrozott csemege! Sokoldalúan felhasználható, egészséges, finom és tápláló eledel, amelyet érdemes jobban megismerni. Jöjjön hét ok, amiért érdemes sok gesztenyét fogyasztani!

1. A gesztenye antioxidáns hatású, sejtvédő E-vitaminban, B1-, B2-, és B6-vitaminban is gazdag. Kevésbé ismert tulajdonsága, hogy a C-vitamin tartalma is jelentős, a málnáéhoz és a ribiszkééhez hasonló értéken mozog. Ásványi anyagokban is bővelkedik, főleg nátriumot, káliumot, kalciumot és foszfort tartalmaz.

2. A gesztenye rosttartalma segít a túlzott inzulintermelés visszaszorításában, amely a szív- és érrendszeri betegségek egyik fő kockázati tényezője. Az ásványi anyagok közül sok káliumot, foszfort, kalciumot és magnéziumot tartalmaz. A nyomelemek közül a vas, cink, mangán és a réz található meg benne jelentősebb mennyiségben.

3.A népi gyógyászatban hasmenés, hurutos és légzőszervi megbetegedések ellen, valamint görcsoldásra használták. De nemcsak termését, hanem a belőle készült mézet, a fa kérgét, levelét egyaránt.

4. A gesztenye külsőleg, krémekbe keverve is alkalmazható. Csökkenti a narancsbőrt, valamint a kéregből nyert eszkulin fényvédő krémek gyakori alkotórésze. Külsőleg régóta használják fekélyek és bőrbetegségek kezelésére, aranyér ellen pedig ülőfürdőként alkalmazható.

5.Szeretjük sülve-főve, húsokba és süteményekbe töltve: a gesztenyepüré, gesztenyés kifli, gesztenyeszív sokak kedvence! Kevesen ismerjük viszont a kenyér alapanyagaként. Ráadásul, aki nem szereti a gabona vagy burgonya készítményeket, gesztenyével kiválthatja.

6. A magas ásványi anyag tartalma miatt különösen azoknak ajánlott, akik érzelmileg labilisak. Erősíti az idegeket és elősegíti az idegsejtek anyagcseréjét, ezáltal gyorsítja a megújulás folyamatát. Sok káliumot, foszfort, magnéziumot és kalciumot tartalmaz, emellett E- és B-vitamin is található benne.

7. A gesztenye "húsának" szénhidráttartalma igen magas, de a keményítőnek köszönhetően a lassú felszívódású szénhidrátok táborát gyarapítja. Mivel rostokban is gazdag ezért a fogyókúrázók is beépíthetik a diétájukba, ha cukormentesen készítik el.

A szelídgesztenye a bükkfafélék családján belül a Castanea nemzetségbe tartozik. Magyarország leghosszabb életű gyümölcsfaja, Kőszegen és környékén akár 6-700 éves példányai is előfordulnak, pedig eredetileg nem ezen a vidéken őshonos, hanem inkább Észak-Amerikában, Kelet-Ázsiában és Dél-Európában. Korábban a rómaiak által betelepített gyümölcsfának tartották, ma Dél- és Nyugat-Magyarország lombhullató erdőinek őshonos fájaként tartjuk számon. A meleg, nedves mediterrán és atlanti éghajlatot és a tápanyagokban gazdag, agyagos talajt kedveli. A gesztenye nagyon érzékeny gyümölcs, ezért mindenképpen a hűtőszekrény zöldséges rekeszében ajánlott tárolni. Ha már túl sokáig volt ott, és ellenőrizni akarod, hogy jó-e még, erre van egy tuti módszer: vízbe dobva ellenőrizheted, hogy jó-e még a gesztenye. A víz felszínén úszókat ki kell dobni, a többi még fogyasztható.