Ti is kávérajongók vagytok? Bármennyire imádjuk, kedvenc feketénkkel nem árt óvatosnak lenni. Ajánlunk egy-két friss alternatívát!

 

Egy kávé reggel, hogy felébredjünk, egy délelőtt kollégákkal a társaság kedvéért, egy ebéd után, hogy bírjuk a munkát és egy, ha hazaértünk, hiszen mégis az az igazi. Vajon nem sok ez egy kicsit a koffeinből? Szakértői körökben is megoszlanak a vélemények a koffein és a tein hasznosságáról. Tiltani senkit sem szeretnénk – talán nem is lehet – de szívesen nyújtunk alternatívákat azoknak, akik úgy gondolják, jó lenne néhanapján kímélőbb italokkal frissíteni magunkat.

Koffein egy kicsit másként – a teák hatalma

A koffein egy olyan természetben előforduló anyag, melyet már nagyon régen felfedeztek, és azóta is használnak az emberek. Azt mindenki tudja, hogy a kávéban van koffein, de azzal talán kevesebben vannak tisztában, hogy több mint 63 növényfaj levelében, magjában és gyümölcsében megtalálható. A zöldtea természetes koffeint tartalmaz, persze jóval kisebb mennyiségben, mint egy csésze kávé. Már az íze által is természetes frissítőként hat, ám külön egzotikus élményt és még több vitalitást érhetünk el, ha csempészünk bele egy kis mentalevelet. A mentás zöldtea valódi energiabomba, amelyben a természetes koffein lassabban fejti ki hatását, ellenben sokkal tovább frissen tart, mint a hirtelen jött kávélöket. Ugyanilyen jó alternatíva lehet a kávé helyett a maté tea, amely extrém módon képes felpörgetni a szervezetet és vele együtt az anyagcserét. Ebben az italban a matein nevű anyag felelős a lendületért, amely legalább olyan erőteljes hatású, mint maga a koffein, de hosszabb távon tart frissen, és nincs káros hatása.

Koffeinmentes pörgés

Szerencsére nem csak a koffeintartalmú italok élénkíthetik a testet és szellemet. A gyömbér például koffein nélkül is egy fantasztikusan frissítő növény. Nem csak energiát biztosít, de megelőzi a gyomorfájást, a hányingert és a fáradtság következtében jelentkező fejfájást. Fogyasztható tea formájában is, de vásárolhatunk egész, friss gyömbért is, por alakban és a levével ízesítve italainkat. 

Nyáron mindenki kedvencei a mentás italok, nem véletlenül. Készítsünk elő egy nagy kancsóban vagy műanyag flakonban ásványvizet, facsarjuk bele egy egész citrom levét, majd ízesítsük mentalevéllel vagy borsmentával! Hidegen tökéletes frissítő, emellett élénkítő hatása is van, ráadásul igen egészséges.

Bogyós gyümölcsökből is készíthetünk frissítő italokat! Egy üvegben keverjünk össze egy deciliter szőlőlét, gránátalmalét, cseresznyelét, áfonyalét és feketeribizlilét két-három deci vízzel! Ebből az italból valódi energiabomba készülhet, tele vitaminokkal, ásványi anyagokkal és antioxidánsokkal, hogy szervezetünk számára egész napra biztosítva legyenek a működéséhez szükséges anyagok.  

Sokan ajánlják frissítő italként a zöldbúzafűlét is. Ez a természetes energetizáló folyadék nagy löketet ad a szervezetnek az alapvető vitaminokból, ásványi anyagokból és tápanyagokból. Könnyen és gyorsan emészthető, ezért a szervezetet sem terheljük meg vele. Fogyaszthatjuk magában, vagy fehérjealapú-ital hozzávalójaként.

S végül jöjjön valami, aminek – akár kávéfüggők vagyunk akár nem – sohasem tudunk ellenállni: a csokoládé. A magas kakaótartalmú csokik, kis adagokban fogyasztva egészségesek, ráadásul nemcsak valódi energiabombát jelentenek a szervezetnek, de boldoggá is teszi fogyasztójukat.