Mert "a szauna a test és a lélek felüdülésének színhelye. Egy hely, ahol az elme megnyugszik, mérgünk pedig elfüstölög." Így tartják a finnek, de vajon hogy is fordítható le ez a mi nyelvünkre.

 


Írásos emlékek szerint az emberek már jóval időszámításunk kezdete előtt szaunáztak. A különböző népcsoportoknál különféleképpen, más-más célzattal alakult ki ez a szokás. Az északi népeknél először földbevájt, tetővel fedett lyukakkal találkozhattunk, melyek, a kiáramló füstről (savu, vagy saru), vagy a gödör szó jelentéséről (saun) kaphatták a nevüket. Ezeket a helyeket még csupán praktikumból használták. A közepén, a tűzhely felett egy kondérban vizet melegítettek, amiben tisztálkodtak. A többi részén húst, magvakat, növényeket szárítottak, tehát az első szaunák pusztán mezőgazdasági tevékenység végzésére voltak használatosak. Az orosz területek izzasztó szertartásait először Hérodotosz említi, mégpedig Herkules utazásai kapcsán: "Az orosz állam írásaiban található a bizonyíték, hogy az orosz Banya létezett a szláv népek által lakott hatalmas területek létrehozása előtt Hérodotosz idejében. A mítosz szerint Herkules utazott a fekete-tengeri térségben, aki leírta, hogy milyen erős és hatalmas ember, aki a Banya-t használja. Építettek egy fedett kunyhót, amelyben egy hatalmas kádat helyeztek el, belsejében tüzes kövekkel. Aztán vettek kendermagot és rádobták a kövekre. Hérodotosz elmondja, hogy ezt követően a gőz olyan meleg volt, hogy a görög fürdőt nem lehet összehasonlítani az orosz Banya-val." Az indiánok izzasztó sátrat, úgynevezett inipit használtak, melyek a gyógyítás, a fiúk férfivá avatási szertartásainak és tanácskozásoknak adott helyszínt.

Ezen pár példából is látszik, hogy a különböző népek más-más módokon, más hatásai miatt használták a különféle melegedő helyiségeiket. Összességében a szaunázás ma elsősorban testi és lelki hatásai miatt annyira népszerű. A szaunában ellazulnak az izmaink, ereink értornán vesznek részt, javul a szívünk teljesítménye, nő a légzőkapacitásunk és még számtalan előnyt lehetne sorolni. De hogy is lesz ez a fajta méregtelenítés és ellazulás teljes? Természetesen úgy, ha betartjuk az egészséges szaunázás szabályait. Fontos, hogy a szaunába fürdőruha és papucs nélkül lépjünk be. A fürdőruha rendkívül rossz hővezető. Hamar felforrósodik és sokkal intenzívebben melegíti a testünket, ami ráadásul nem tud megfelelő mértékben párologni. Így testünk belső hőmérséklete gyorsabban nő, plusz a fürdőruhában lévő méreganyagok kipárolognak a levegőbe, amit belélegzünk. A papucs kint hagyása azért fontos, mivel a benne lévő ragasztóanyagok szintén elkezdenek párologni és a talpával szennyeződéseket vihetünk a szaunába. A legjobb tehát olyan textíliát magunkra tekerni, ami nem műszálas és hagyja lélegezni a testünket. A legjobb és legelfogadottabb a fedetlen testtel való bent tartózkodás, mégpedig úgy, hogy a lepedőnket az összes, a padozattal érintkező testfelületünk alá helyezzük, ily módon az izzadság jó része nem a padba szivárog. Természetesen nem meztelenségre kényszerítjük a vendégeket, hanem arra, hogy gondoljanak a saját és a bent tartózkodó társaik egészségére. A szaunába az emberek nem azért mennek, hogy szemlét tartsanak, hanem, hogy élvezzék annak áldásos hatásait. De hogy mivel is lehet ezeket a hatásokat teljesebbé tenni? Nos, ehhez szükség van egy képzett, profi szaunamesterre!

A szaunamesterek nem régóta, körülbelül tíz éve kezdtek feltűnni hazánkban és azóta egyre nagyobb népszerűségnek örvend a szakma, mivel a szaunamesterek amellett, hogy kiváló animátorok, egyben az egészséges szaunázás nagykövetei is. De miből is áll egy szaunaprogram? Az alap koncepció az, hogy miután a vendégek helyet foglaltak a szaunában, a szaunamester illóolajokkal kevert vizet locsol a kályhára és az így keletkezett forró, aromás párát törölközők és zászlók segítségével a vendégek bőrére irányítsa. A lényeg, hogy szaunázás közben, ahogy a testünkről párolog az izzadtság, kialakul körülöttünk egy néhány milimétereses hőburok. A szaunamester ezt a hőburkot mozgatja meg, aminek hatására a vendégek egyfajta hátborsózást élnek át. Ez egy természetes, védekező mechanizmus, amit szaunaorgazmusnak nevezünk, mivel a test ilyenkor indítja el a béta-endorfin hormonok, vagyis a boldogságért felelős hormonok termelését, ami szintén hozzásegít minket az ellazuláshoz. A szaunamester célja, hogy ezt minél többször átélhessék a vendégek. Egy alap szaunaprogram 12-15 percig tart. Ezt a szaunamester kiegészítheti bent kiosztott, természetes anyagokból készült bőrradírokkal, krémekkel, teákkal, hideg gyümölccsel, tehát teljesebbé teheti a programot. Ha még ennél is több érzékszervet szeretnénk bevonni, lehet használni a program tematikájához speciálisan összevágott zenéket és az azzal együtt ritmusra való mozgással még teljesebbé lehet tenni az élményt.

Célunk a szaunaprogramok alatt, hogy a vendégek minél nagyobb élménycsomagot kapjanak. Szép legyen amit látnak, kellemes legyen, amit hallanak, jó legyen, amit éreznek és finom legyen, amit kóstolnak, vagy épp magukra kennek. Minél több kellemes dolog, kellemes élmény éri bent a vendéget, annál teljesebbnek érzi a pihenését. Napjainkban kezd kialakulni a számokkal is kimutatható, úgynevezett, szaunaturista, akik célzottan azért keresnek fel szállodákat és fürdőket, hogy részt vehessenek az adott hely mestereinek programjain. Egy profi mesternek önmagában is lehet vonzerőértéke, ha egyedi a stílusa és népszerű a vendégek körében. Mindezekből látszik, hogy a szaunázás mára túlmutatott egy szimpla időeltöltésen. Kiajánlható wellness animációvá érett, amiért emberek sokszáz kilométereket képesek utazni.  Hogy miért? Mert szaunázni jó!