Ha egy éjszakába nyúló munka vagy egy stresszes nap feszültségei miatt éjjel keveset tudunk pihenni, akkor másnap „csak” mogorvák, fáradtak és gyengék leszünk, de ha állandósul az életünkben a kialvatlanság, azzal kockára tesszük az egészségünket. Sokan nem önszántukból nem alszanak, hanem azért, mert egyszerűen nem tudnak, másokat pedig a tipikus manager „betegség”, a burn out tünetei nem hagynak pihenni hónapokon át. Bármi is legyen az álmatlanság oka, a Hotel Carbona különleges alvásterápiája még álmunkban is segíthet megoldani ezt a problémát.

 

Az alvás világnapjához közeledve érdemes elgondolkoznunk azon, menyire fontos az éjszakai pihenés: az alvás ugyanis nem pusztán az egyik legfontosabb örömforrás az életünkben, hanem a testi és lelki egészségünk alapfeltétele is. Nélküle már egyetlen átvirrasztott éjszaka után is eltűnik a lelki kiegyensúlyozottságunk, és elillan a mindennapokhoz szükséges jókedv és energia: bizonytalanná válnak a mozdulataink, lassul a gondolkodásunk és reakcióidőnk, a kedélyünk pedig hullámzóvá és ingerlékennyé válik. Hosszú távon sokkal súlyosabb következményei is vannak a kialvatlanságnak – például életveszélyes szív- és érrendszeri betegségek, vagy idegi és pszichés problémák alakulhatnak ki. A pihentető alvás ezért egyfajta megelőző, egészségóvó és gyógyító „terápia” is, amit senki sem nélkülözhet az életéből.

Sokan még úgy is szenvednek a kialvatlanság tüneteitől, hogy látszólag minden nap eleget – vagyis legalább 8 órát – alusznak. Ők bár tényleg szundikálnak, de valójában nem pihennek, mert az alvásuk nyugtalan, aminek legtöbbször a stressz és a felfokozott élettempó az oka. Az Alvásorvosok Világszövetsége szerint minden harmadik magyar felnőtt küzd ilyen problémákkal, sőt még a gyerekeket is nagy számban sújtja ilyen okok miatt az álmatlanság. Pedig számukra is van megoldás, hiszen még a „notórius rosszalvók” is megtanulhatják, hogyan lehet igazán jól és mélyen szundítani.

Bármilyen furcsa, az alvás is egyfajta tudomány, ami – ha nem jön magától és ösztönösen – külső segítséggel is megtanulható. Számos intézet és speciális program kifejezetten arra specializálta magát, hogy ebben támogassa az alvásproblémákkal küzdő embereket – így például hévízi NaturMed Hotel Carbona****superior, amely többféle megoldást kínál a problémára, köztük a BEMER alvóprogram, ami könnyebbé teszi az elalvást, és akár kétszeresére emeli az éjszakai mélyalvási fázisok számát, sőt segíti a reggeli ébredést is. Nem csupán pihentet ez a módszer, de gyógyít, és egyúttal számos betegséget is megelőz azzal, hogy nagymértékben javítja a szervezet oxigén- és vérellátását, serkenti a szervezet anyagcseréjét, támogatja az immunrendszert, valamint aktivizálja a szervezet öngyógyító folyamatait.