táplálkozás

Aki diétázik, annak számon kell tartani, miből mennyit fogyaszt.  A pontos mérés alapja, a glikémiás index!

 

Súlyproblémákkal küzd? Szeretné táplálkozását egészségtudatosan összeállítani? Kezdje azzal, hogy utánanéz a fogyasztott élelmiszerek glikémiás index-ének (GI)!

De mi is ez a fogalom és miért fontos, hogy többségében közepes, vagy alacsony GI értékű alapanyagokból állítsuk össze étrendünket? Glikémiás indexük főként a szénhidrátot tartalmazó élelmiszereknek van. Szervezetünk a szénhidrátokat szőlőcukorrá alakítja és az egyes élelmiszerek vércukoremelő képessége százalékban kifejezve jelenti a glikémiás index-et. Értéke 0-100 között mozoghat, jelentősége igazán a fogyókúrázók és a 2-es típusú cukorbetegek esetében fontos. Az alacsony glikémiás indexű élelmiszerek csak minimálisan emelik meg a vércukorszintet, a magasabb értékűek viszont fokozott inzulinreakciót váltanak ki. A maximális GI érték 100%, nagyon magasnak 70-90% számít, magas / közepes szintről 50 - 70%, közepes szintről 30 -50 % között beszélhetünk, alacsonynak 30% alatti értékek számítanak. Ha problémák vannak a vércukorszintünkkel, törekedjünk a 40, vagy annál kisebb GI indexű élelmiszerek fogyasztására.

A GI értéket az ételek elkészítési módja is befolyásolja. Az olyan konyhatechnika, amely sérti a növények falát növeli, a kímélő elkészítés (pl. a párolás) csökkenti a glikémiás index-et. Az alacsony glikémiás indexű élelmiszerek lassan bomlanak le, ezért a vércukorszintet jóval lassabban és egyenletesebben emelik meg, a magas GI értékű ételek viszont hirtelen vércukorszint emelkedést és inzulin túltermelést okoznak, így hirtelen éhségérzet követi a fogyasztásukat. A gyümölcsök glikémiás indexét az érettségük is befolyásolja, de befolyásolja az értéket a rosttartalom, a keményítők, a fehérjék és a zsírok mennyisége is. Vigyázat! A rendszeresen, nagy mennyiségben fogyasztott, magas GI értékű élelmiszerek magas vérnyomást, magas triglicerid szintet, magas koleszterin szintet, a szív- és érrendszeri rizikófaktorok fokozódását jelentik! Egészségünk érdekében az étrendünket többségében alacsony és közepes GI értékű élelmiszerekből érdemes összeállítani. Az élelmiszerek glikémiás indexén alapuló diéta nem csak testsúlycsökkentéshez, hanem a mindennapos, egészségtudatos étkezés kialakításához is jó alap és egy viszonylag könnyen, mérhetően betartható módszer. Ha szeretnénk diétánk hatékonyságát növelni, kérjük ki dietetikus szakember véleményét!