táplálkozás

Egy nagyon kellemes és tapasztalatokban gazdag délutánt és estét töltött el nemrég a Spirit Hotelben Kautzky Armand színész, akit jól ismerünk Pierce Brosnan, John Malkovich vagy Rupper Everett magyar hangjaként, aki több rádiócsatorna és tévés műsor szignáljaival is életünk részévé vált, és aki jelenleg többek között az Új Színházban a Hangemberek című darab rendezője és szereplője.

 

Armand nagy gourmet hírében áll, nagyon szereti a finom ételeket és rendszeresen főz otthonában is. A színművész az egészséges életmódra, az egészséges étrendre is nagyon odafigyel, így természetesen kíváncsi volt a Spirit Hotel egészségtudatos gasztronómiai világára. A Spirit Hotel séfje, Borda Attila kivételt tett Kautzky Armanddal, és amellett hogy vendégül látta egy finom vacsorára, odaengedte kicsit a séfasztal mellé.

 Mióta vagy ilyen szenvedélyes gourmet és szakács?

Kautzky Armand: Édesanyámtól tanultam a főzés szeretetét. Két vidéki színész gyermekeként nőttem fel, úgyhogy nem dúskáltunk a pénzben, ezért viszonylag olcsó alapanyagokból, gazdaságosan kellett édesanyámnak megoldani a mindennapi étkezéseket. Tőle tanultam meg, hogy olyan egyszerű ételeket, mint a tökfőzelék vagy a spenót is el lehet olyan finoman és ízletesen készíteni. Egy zöldség étel is lehet olyan jó, hogy az ember nemcsak nem hiányolja, de nem is igényli hozzá a feltétet. Ez a mai napig így működik a konyhánkban: egy jó zöldségétel vagy egy főzelék önmagában is főétel lehet, nem feltétlenül kell bármivel kipótolni. Nagyon remélem – mivel én is mindig lelkesen és vidáman főzök - hogy a gyerekeim is ezt viszik tovább általam.

 Említed a főzeléket feltét nélkül. Ez azt jelenti, hogy szívesen főzöl hétköznapi ételeket is?

 Kautzky Armand: Nagyon szívesen készítek hétköznapi fogásokat, amíg egyedül éltem, szinte nap, mint nap főztem.  Amikor családos emberré váltam, a konyha a feleségem felségterülete lett, ő is nagyon szeret főzni és szereti megtartani magának ezt a privilégiumot. Ráadásul hétköznaponként nem is nagyon vagyok otthon, úgyhogy a gyerekek napi ellátását száz százalékban ő viszi.  Nekem egy-egy hétvége, vagy egy-egy vendégség marad, amikor uralhatom a konyhát, vagy amikor együtt főzünk. Így a hétköznapjaimnak már nem része a főzés, de ha lehetőségem van „betörni” a konyhába, mindig nagyon szívesen teszem.

Amikor vendégeket vársz, vagy ünnepi ebédet készítesz, milyen fogásokkal állsz elő? A te eleganciádból sok-sok gourmet ételre és kísérletező hajlamra következtet az ember…

Kautzky Armand: Ilyet is, olyat is készítek. Szeretek kísérletezni és merek néha nagyon bátor lenni. Ilyenkor addig ismeretlen ételeket készítek, új recepteket próbálok ki, amelyek nagy részét egyébként kollégáimtól, barátaimtól hallom. De ugyanilyen szívesen készítek például ragulevest is, amely egy hétköznapi, nem túl bonyolult fogás. Most is éppen ezzel várom majd a vendégeimet.

Nézel gasztronómiai műsorokat a tévében? Keresgetsz recepteket az interneten? Vagy beéred azzal, amit az ismerősöktől hallasz?

Kautzky Armand: Az internet nem kifejezetten része az életemnek, ritkán keresgélek a weben.  A televízió főzős műsorait viszont – ha van időm nézni – kedvelem. A nyári időszakban kevesebb a színházi munka, így van időm tévézni és kipróbálni egy-két ott tanult receptet. A minap például megismertem a cukkinis tócsni elkészítési módját, ki is próbáltam és nagyon ízlett a családnak.

Amikor színházzal vagy a családdal külföldre utaztok, szívesen belekóstolsz más országok konyhájába?

Kautzky Armand: Igen. Ha mégis bizalmatlan vagyok, annak csak az az oka, hogy nem tudom, hogy pontosan milyen fűszerekkel, alapanyagokkal készül az adott étel és aggódom, hogy esetleg nem jól reagál rá a szervezetem. De az új ízeket mindig szívesen próbálom ki és egyáltalán nem menekülök a standard ételekhez. Szívesen próbálok ki új dolgokat, különösen olyan vidékeken, ahol tudom, hogy nem fogok csalódni.

Ilyen is van?

Kautzky Armand: A mediterrán országok konyhaművészetében, az olasz, francia vagy spanyol ételekben még sohasem csalódtam.  De hogy szélsőségesebb, kevésbé ismert gasztronómiai világot említsek: egy színházi fesztivál apropóján, ahová az általam rendezett darabot is meghívták, hosszabb időt töltöttem el Indiában és nagyon imádtam mindent, amivel ott megkínáltak. A sós és az édes nagyon kellemes, fűszeres keverékét adják az indiai ételek, amely számomra nagyon kellemes volt. Nagyon speciális fűszerezésű, nagyon ízes és illatos ételeket ettem és nagyon ízletesnek találtam szinte mindent, amit megkóstoltam. Ezzel ellentétben az angol konyha, vagy az amerikai étkezési kultúra nem az én világom.

Halakkal, tengeri herkentyűkkel hogy állsz?

Kautzky Armand: A tenger gyümölcseit nem annyira kedvelem, mind megjelenésükben, mind ízvilágukban távol állnak tőlem. A halakat, a halas ételeket viszont imádom! Ha étterembe megyünk, szinte mindig halat, legtöbbször folyami, vagy édesvízi halat választok, de itthon is sokszor készítünk efféle fogásokat. A nyarat például a Balaton partján töltjük a családommal, úgyhogy ennek köszönhetően sokszor kerül a balatoni hal az ebéd vagy vacsora asztalra.

táplálkozás

Nemrég a Spirit Hotelben jártál. Nagy gourmet lévén azt kérted, hogy hadd beszélgess egy kicsit a séffel, hadd tekints be egy kicsit a Spirit gasztronómiai világába. Ő volt olyan kedves, hogy nem csak betekintést engedett, de még egy remek halételt is elkészítettetek együtt.

Kautzky Armand: Nagyon érdekes és élvezetes volt, sok új dolgot láttam és nagyon jót beszélgettünk. Borda Attila séftől végre megtanultam szakszerűen halat filézni, konyhakésszé varázsolni és fűszerezni. Ahogy a Spirit Hotel, úgy mi itthon is a reformétkezés hívei vagyunk, ezért nagyon tetszett, hogy egy friss, finom, wokban készült zöldségkörettel készítettük el. Utána jóízűen fogyasztottuk el. Elképesztően ízletes volt, pedig az előkészítést követően szinte percek alatt elkészült.

Végigböngészted a Spirit Hotel teljes étlapját?

Kautzky Armand: Természetesen, sőt a séf úr volt olyan kedves és nagyon sok mindet elmagyarázott el is mesélt nekem. Nagyon szimpatikus volt számomra, hogy ennyire odafigyelnek az egészséges táplálkozásra, nagyon tetszett, hogy minden alapanyag friss és láthatóan és érezhetően jó minőségű. Gondolnak a vegetáriánusokra, de mindenféle húsétel is rendelhető náluk. Külön kiemelném, hogy végre egy olyan éttermet találtam, ahol gondolnak az ételérzékenységben szenvedőkre vagy a tejre érzékeny vendégekre is. Amikor tejet kértem a kávémhoz, örömmel tapasztaltam, hogy a mandulatejtől a rizs és szójatejen át többféle alternatíva is rendelkezésre áll. A feleségem is érzékeny, úgyhogy az otthoni főzés során is nagyon oda kell figyelnünk erre és kevés olyan vendéglátóhely van, ahol ezt figyelembe veszik, viszont a Spirit Hotel üdítő kivétel.

Hamarosan egy teljes hétvégét is eltöltötök itt a családdal. Ezek szerint az ételekkel már biztosan elégedettek lesztek.

Kautzky Armand: Egészen biztos vagyok benne. Ráadásul nagyon szimpatikus számomra, hogy a Spirit Hotelben „dress code” van érvényben a vacsorához. Szerintem nagyon szép dolog, hogy a gasztronómiai élvezeteket megtiszteljük azzal, hogy szépen, alkalomhoz illően felöltözünk.  A családommal nagyon szeretünk elegánsan, szép környezetben elfogyasztani a finom ételeket. Ehhez a Spirit Hotelben minden együtt van: finom ételek, ötcsillagos kiszolgálás és elegáns környezet. Nagyon jól éreztem magam, alig várom hogy ősszel egy teljes hétvégét töltsünk el itt a családommal.

Ha tetszett a cikk kövess minket a Facebookon és az Insatgramon is!