táplálkozás

A karácsonyi ünnepekre készülődve mindannyian elővesszük legjobb receptjeinket, azokat, amelyeket az egész család szeret. Ilyenkor előkerülnek nagyi féltve őrzött szakácskönyvei és szekrény mélyén lapuló süteményes tepsik. Mindenki az otthon ízére vágyik, a gyerekkor emlékét szeretné érezni újra. Mi a zalai nagyik fiókjában kutattunk és csodákat találtunk! Hallottatok például a kráfliról?

 

Zala megye az ország egyik legnépszerűbb turisztikai célpontja, amely dimbes-dombos tájaival, aprócska falvaival és nemzetközi hírű fürdőhelyeivel tökéletes célpont a pihenésre, túrázásra, nagy sétákra és régi ízek megismerésére. A terület infrastruktúrája egészen a harmincas évek közepéig meglehetősen fejletlen volt – a nehezen megközelíthető, városoktól távol eső kis falvak így a kezdetektől önfenntartásra rendezkedtek be. Az élelmiszerek legnagyobb részét otthon termelték meg, még a szegényebb parasztportákon is tartottak csirkét, libát vagy más baromfit, a nagyobb mennyiséget adó haszonállatokon pedig gyakran osztoztak. Az elzártság és önfenntartás miatt a zalai konyha a helyben megtermelt alapanyagokra építkezett, ez érződik a tradicionális zalai ételek összeállításán is.

Hévíz egyik legszínvonalasabb szállodájában, a NaturMed Hotel Carbona****superior-ban is követik a tradíciókat. A hotel svédasztalos menükínálatában mindig szerepel valamilyen hagyományos, zalai fogás, amely mindig nagy sikernek örvend a vendégek körében. Ahogy Zámbó Tibor, a hotel food and beverages menedzsere elmondta, étterem működésében a legfontosabbnak az egészséges ételek tálalását, a változatosságot, a frissességet és a vendégekre való odafigyelést tartja. A Naturmed Hotel Carbona konyhájára helyi termelőktől érkezik a friss zöldség és gyümölcs, helyben minden nap friss házi kalácsot és tésztát készítenek és a menü összeállításával mindig alkalmazkodnak az évszakok változásaihoz és a helyi tradíciókhoz. Az adventi időszakra is sok zalai különlegességgel készülnek.

A zalai konyha leggyakrabban használt alapanyagai a hajdina, kerekrépa, burgonya, kukorica és gomba voltak. A savanyított kerekrépa az egész ország területén Zalában volt a leggyakoribb. Húst, főleg marhát vagy disznót inkább csak ünnepkor fogyasztottak, de szegényebb helyeken karácsonyra is csak szárnyas jutott. Ahol volt lehetőség a disznóvágásra, ott a kocsonya a karácsonyi menü fontos pontja volt. Ahogy az országban másutt is, úgy vallási ünnepek közül Zalában is a karácsony volt a legfontosabb.

 A zalai karácsonyi menü sok mindenben hasonlít a mindenki által jól ismert ünnepi összeállításhoz. December 24-én – sőt, sokhelyütt még az ezt megelőző napokban is - szigorú böjt volt érvényben, húsmentes ételeket ettek. A reggelit mindössze egy pohár tej és egy szelet kenyér jelentette, az ebéd pedig tejfölös bableves vagy tejfölös szilvaleves, perec és tejfölös lángos illetve dödölle volt. Vacsorára csak mákos gubát készítettek, amelyet forró vajas mézzel meglocsolva fogyasztottak. A karácsonyi asztalt már szenteste előkészítették, ilyenkor a család legszebb terítőjét használták és fenyőgallyat valamint gyertyát tettek az asztal közepére.

Karácsony reggelén a ház ura felszelte a kenyeret, és a család minden tagja kapott belőle egy kis szeletet, amelyet a reggelire feltálalt kocsonya mellé fogyasztottak el. A karácsonyi ebéd húslevessel kezdődött, ami tyúk-, pulyka, vagy sertéshúsból készült. A főtt húshoz rozmaring- vagy édes paradicsommártást adtak. Utána baromfi- vagy sertéshúsból sültet, tört burgonyát és savanyúságot tálaltak. Az ünnepi süteményt általában a kalács jelentette, amelyet aszalt szilvával, dióval vagy mákkal töltötték. Jellegzetes zalai édesség a kráfli, amely egy hájas tésztából készülő, nagyon egyszerű sütemény, próbáljátok ki a Carbona séfjének ajánlásával:

Hozzávalók:

600 g sertésháj,

950 g finomliszt,

2 tojás, egy teáskanál só, egy teáskanál cukor,

175 g tejföl,

1,5 dl fehérbor,

1 dl szénsavas víz

tálaláshoz egy kis porcukor

Elkészítés:

A hájba 150 g lisztet alaposan beledolgozunk, hűtőbe tesszük. A maradék, 800 g lisztet a többi hozzávalóval (tojás, só, cukor, tejföl, fehérbor, víz)  jól összedolgozzuk, majd kinyújtjuk. A hűtőből kivesszük a hájat és széles, életlen pengéjű késsel, vagy a kezünkkel egyenletesen rákenegetjük a hájat a kinyújtott tésztára. A tésztát félbe, majd a két szélső részét középre hajtjuk. Lisztezett felületre félretesszük, kb. 20 percet pihentetjük. Húsz perc elteltével kinyújtjuk a tésztát, majd ismét összehajtogatjuk, és megint pihentetjük 20 percig. Ezt a nyújtást és hajtogatást még legalább kétszer, jobb esetben háromszor megismételjük, majd a legvégén már kinyújtva hagyjuk a tésztát. A sütőt előmelegítjük 220 ºC – ra, közben a téglalap alakúra kinyújtott tésztát 5 cm széles csíkokra vágjuk, a csíkokból rombuszokat, majd majd háromszögeket vágunk. Tepsire rendezzük a kráflikat és forró sütőbe téve aranyszínűre sütjük. Mikor kisültek, porcukorba forgatjuk őket.

Kép forrása: kiskonyha.hu

Ha tetszett a cikk kövess minket a Facebookon és az Instagramon is!