egészség

Lehet kénes vagy sós, minden típusú víznek gyógyereje van, ezt már az ókorban is tudták. Kövessük példájukat!

 

Már elődeink az ókorban is ismerték a termálvizek jótékony, ,,gyógyító” hatásait, mi több, a vizes kúrákat rendszeresen alkalmazták fájó végtagjaikra a csatákból megtérő katonák.

Később, a tudomány fejlődésével a gyógyvizek testi panaszokra való alkalmazása tovább fejlődött, különböző reumatikus, ízületi, nőgyógyászati és bőr problémákra is elkezdték használni a víz ásványianyag tartalmát, hőfokát, nyomását, felhajtó erejét. A balneoterápia kifejezés a latin, ókori balneum (fürdő) szóból ered és napjainkban a gyógyvizekkel végzett terápiákat, kezeléseket, ivókúrákat, inhalálást, iszapkezeléseket, szénsavas kezeléseket foglalja magába. Mivel Magyarország egész területe gazdag gyógy- és termálvizekben elmondhatjuk, hogy nálunk a gyógyfürdőzés, termálfürdőbe járás a kultúra része, hagyomány és tradíció. A kénes gyógyvizek az ízületi betegségekre, a reumára vannak jótékony hatással, a szénsavas fürdők értágító hatással bírnak, de a szív- és érrendszeri megbetegedésekre is használhatók kiegészítő kúraként. A balneoterápia részét jelenti az ún. ,,ivókúra”, ami szabályozza a gyomor, a belek és a vese működését, további hatása, hogy megszépül általa a bőr. Az iszap a fájdalomenyhítő tulajdonságán túl a bőrproblémákra, bőrhibákra is használható, magas hőfokon pedig a fogyókúrák hatékony eleme lehet. Balneoterápiában a vízben végzett gyógytornát is alkalmazzák ízületi panaszok esetén, hatása a vízben oldott ásványi anyagok összetételével kapcsolatos: a bőrön keresztül felszívódó és a vízgőzből a légzőrendszeren keresztül a tüdőbe jutó anyagok, a víz nyomása közösen hatnak a szervezetre. A gyógyvizek típusai hazánkban: sós fürdő, szénsavas fürdő, kénes fürdők, radonos fürdők, brómos-jódos fürdők, földes-meszes (hidrogénkarbonátos) fürdők, szulfátos, vasas, alkalikus víz, ez utóbbiakat elsősorban ivókúrákban alkalmazzák sikerrel. Amennyiben ízületi, reumatikus panaszunk van, érdemes tudakozódnunk egy hévízi vagy sárvári gyógyvizes balneoterápiás kúra iránt, ahol reumatológus szakember az állapotfelmérést követően személyre szabottan ,,írja fel” nekünk a megfelelő terápiát. Fontos tudnunk, hogy az akut (sürgős, hirtelen fellépő) megbetegedések a legtöbb esetben azonnal nem kezelhetők, ezeket meg kell várni, hogy krónikussá  (hosszan elhúzódóvá) váljanak. Az igénybe vehetőségről minden esetben konzultálni szükséges szakorvossal.

Tudta, hogy a gyógyvízben tartózkodás dohányosok számára is ajánlott? A gyógyvízből a gőzzel a tüdőbe jutó anyagok hatékonyan javítják a légzőszervünk működését és feloldják a hörgőkben maradt salakanyagot, lerakódást. A hévízi gyógyvíz kalcium, magnézium, hidrogén-karbonát, kálium-klorid tartalma természetes inhalálásként is alkalmazható. Egészségesek számára a gyógyvízben tartózkodás ajánlott időtartama 2x - 3x20 perc, betegek számára ez rövidebb, 3x10 perc. A fürdőzési szakaszok között ,,ágynyugalom” és pihenés szükséges, amiben fontos, hogy a felhevült test hőmérséklete visszatérjen a normál tartományba.

Egy hosszú hétvége alatt is sokat javíthatunk testi egészségünkön olyan korszerű hotelekben, ahol a gyógyuláshoz szükséges legmodernebb, uniós szabályozásnak megfelelő, probléma-specifikus, terápiás gépparkkal és képzett személyzettel tesznek meg mindent a megelőzésért és gyógyulásért.