szépség egészség

100 fok helyett 170, ráadásul mínuszban? Újabb extremitásban rejlik a csoda, tudjatok meg mindent a kriokezelésről!

 

A kriokezelés, avagy magyarul jégszauna lényege, hogy a szervezetet nagyon rövid időre, maximum 2-3 percre mínusz 120 és 170 Celsius fok közötti hőmérsékletnek teszik ki egy erre a célra speciálisan kialakított kabinban. A krioszauna fokozatosan hűl le erre a hőmérsékletre, a levegő pedig rendkívül száraz a fülkében, így testünket az extrém hideg ellenére sem éri károsodás, viszont a krioszauna egyedülálló technológiája lehetővé teszi, hogy az ember élvezze az extrém alacsony hőmérséklet minden pozitív hatását. De vajon mik ezek?

A szervezet működése felgyorsul

A nagyon alacsony hőmérsékletre a szervezet vészriadót fúj és általános mozgósítással válaszol. A szélsőséges hideg kiegyenlítésére szerveink fokozott működésbe kezdenek, turbó fokozatra kapcsolódik az immunrendszer és beindul a test öngyógyító mechanizmusait. Első hallásra talán ijesztőnek tűnik az egész folyamat, de akik már próbálták, azt mondják, az élmény nem hasonlítható a fázás vagy a „hideg” mindenki számára ismerős érzéséhez. Tapasztalatok szerint egészen különleges élményként lehet jellemezni, amelynek számtalan pozitív élettani hatása van.

Izomlazító, gyulladáscsökkentő, alakformáló és stresszoldó

A mínuszok gyógyító hatását állítólag már évszázadok óta ismeri az orvostudomány. A jégszauna esetében a kezelés mindössze pár perces, de egy egész listát írhatnánk arról, mi mindenre jó. Hatására megszűnik a fáradságérzet, a túlterhelt izmok ellazulnak, regenerálódnak. Emellett fokozódik a bőr, a nyálkahártyák és a belső szervek vérkeringése, és megfigyelhető az ödémák csökkenése, a gyulladáscsökkentő hormonok termelődése is. Ha pedig álmatlanságban szenvedünk, vagy úgy érezzük, a mindennapos stresszt már nem tudjuk elviselni, akkor is ajánlják a jégszauna kipróbálását, hiszen a jégterápia az alvás minőségét is javítja. A narancsbőrrel küzdőknek és fogyni vágyóknak is segíthet a krioterápia, ráadásul a száraz hideg nagyon jót tesz a bőrünknek is.

Ezt sem szabad túlzásba vinni

Jégszaunázni eleinte ritkábban javasolt, hetente legfeljebb háromszor, egy-egy nap kihagyásával, de később heti négyszer is lehet – edzés és egyéb kezelések, például masszázs vagy gyógytorna előtt. Szolárium, szauna, forró fürdő a jégszauna használata után hat óráig nem ajánlott, de tapasztalatok szerint nem is kívánja az ember.

Ha tetszett a cikk kövess minket a Facebookon és az Insatgramon is!