szépség

Június végétől július derekáig virágzik a romantikus lelkűek kedvenc növénye. Tudtátok mi minden készül a levendulából?

 

 A levendulának csodálatosan aromás, fűszeres, igen kellemes illata van. Lila virágját vagy leveleit megdörzsölve hosszú ideig érezzük kezünkön az átható illatot. A levendula illata és a lilába boruló mezők látványa harmóniát sugároz, frissít, regenerál, felüdít és nyugtat. A levendula az egyik legsokoldalúbban, legváltozatosabban felhasználható finom illatú gyógy-, fűszer- és dísznövény. A rómaiak honosították meg Európában, az ókorban a szépségápolás meghatározó kelléke volt. Használták testre kenve, fürdővizet illatosítottak vele és szappant is készítettek belőle. 

A 20. század elején már gyógyszerként, a II. világháborúban pedig sebfertőtlenítőként használták a levendulát. A belőle készülő termékek mind a mai napig magas illóolaj-tartalmát használják ki, melyet lepárlással nyernek.

A levendula rengeteg mindenre felhasználható. Önmagában, vagy vízzel hígítva, esetleg más virágvizekkel kombinálva borogatásként, testpermetként, arcvizek és fürdők komponenseként használhatjuk. Minden bőrtípus ápolására ajánlott, kisgyermekek gondozására is javasolják.  A levendulát használják nyugtató arc- és testpermetekhez, bőrnyugtató és sebgyógyító készítményekben és hajápolási kozmetikumokhoz.