szépség

Szeptember csemegéi az érett szőlőszemek. Tudtátok, hogy nemcsak finomak és egészségesek, de szépülünk is tőlük?

 

A szőlő a húsától a magján át a leveléig csodákat rejt és kitűnően hasznosítható szépségünk védelmében.  A felfedezés nem mai keletű, a hölgyek már XIV. Lajos udvarában óbort használtak az arcukra, ezzel adták vissza bőrük sugárzó frissességét. A szépségipar kutatói ma a szőlőben található polifenolokat vizsgálják. Ezek az öregedést gátló, antioxidáns molekulák a bőr felső hámrétegének természetes védekezőképességét erősítik, és rendkívül hatékonyan veszik fel a küzdelmet az öregedésért felelős szabad gyökökkel szemben.

A táplálkozáskutatók is imádják a szőlőt, hiszen rendkívül gazdag ásványi anyagokban és nyomelemekben, ezen kívül vasat, magnéziumot, kalciumot, foszfort, cinket valamint B-, C- és K-vitamint is tartalmaz. Magas víz- és rosttartalmú, segíti az emésztést, vértisztító, vizelethajtó és növeli a szervezet ellenálló képességét.  Az ősz gyümölcse tehát amellett hogy mennyei csemege, kiváló alapanyag is, csak tudni kell alkalmazni.

Jöjjön 10 tipp, hogyan is hasznosítható a szőlő szépségünk megőrzése érdekében!

1. Feszesíti a bőrt

A szőlő – ahogy azt már a 17. századi francia hölgyek is tapasztalták - selymessé és feszessé teszi a bőrt, gyümölcssavainak köszönhetően megújítja a bőrsejteket. Otthon is készíthetünk a szőlőből arcmaszkot: 1 evőkanál piros szőlőlevet össze kell keverni ugyanannyi mézzel, egy kis olíva olajjal, és 1 evőkanál liszttel. Az így elkészült pakolást kenjük az arcunkra, hagyjuk rajta legalább húsz percet.

2. Hajunkra is kiváló

Nemcsak a bőrünket, hanem a hajunkat is ápolják a jótékony szőlőszemek. Szedjük le egy fürt szőlő szemeit, tegyünk hozzá banánt, joghurtot és olíva olajat. Törjük össze a gyümölcsöket és keverjük el a többi hozzávalóval, majd masszírozzuk el a fejbőrünkön. 10-15 percig kell rajtahagyni, utána a szokásos módon moshatjuk és öblíthetjük a hajunkat.

3. Okosan fogyasztva támogatja a fogyókúrát

A Georgia Egyetem egyik tudósa nemrég végzett kutatási eredményében megállapította,  hogy a színes szőlő drasztikusan csökkenti a sejtek zsírmegtartó képességét, így egyértelműen segíti azok távozását a szervezetből, ezért kis mennyiségben fogyasztva segíti a fogyókúrát. Étkezések előtt érdemes pár szem szőlőt megenni, mert igen laktató, ezáltal kevesebb étellel is beérjük.

4. Méregtelenítéshez kiváló

Ha ősszel méregtelenítő kúrát szeretnénk tartani, a legjobb, ha a szőlőt választjuk. Gyors sikert érhetünk el vele, hiszen bőrünk látványosan simább, puhább és rugalmasabb lesz tőle. Elég akár egyetlen nap, amikor csak szőlőt és hozzá vizet fogyasztottunk és máris látszik az eredmény.

5. Hatékony a narancsbőr ellen

A szőlőmag ötven százaléka hideg préseléssel kinyerhető olaj, amely többszörösen telítetlen zsírsavakból áll. A szőlőmag olajat a kozmetikai ipar is felhasználja, többek között ránctalanító krémekhez, de hatékonysága a narancsbőrt kezelésében is bizonyított. Ha csak annyit teszünk, hogy szokásos testápoló krémünkbe keverünk egy kis szőlőmag olajat, már sokat tettünk a narancsbőr megszüntetése érdekében.

6.Hatásos kisebb bőrhibák, sérülések kezelésére

Gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően a szőlő remekül „gyógyítja” a kisebb bőrproblémákat, aknékat és pattanásokat. Tennivalónk nem több, mint félbevágni egy szőlőszemet, és húsának levét a sérült felületre nyomkodni.

7. Bőrradírnak is hatásos

A szőlőből készített bőrradír revitalizálja bőrt és nagyon könnyen elkészíthető otthon. Csupán szétnyomkodjuk a szőlőszemeket, majd összekeverjük mandulaliszttel vagy zabpehellyel. Kis adagokban kell bedörzsölni az arcot és a dekoltázst. Lemosás után azonnal észrevehető, hogy lágyan, de alaposan tisztítja a bőrt és védi a kiszáradástól.

8. A szőlőlevél is felhasználható

Nemcsak a szőlő húsa és a magja, de a levele is remek alapanyag a szépségápolásban. Otthon is kipróbálhatjuk a szőlőlevélből készült fürdőt, amely bőrmegújító, tisztító és méregtelenítő hatású. A friss megmosott szőlőleveleket közvetlenül a fürdővízbe kell tennünk, a szárított leveleket pedig kis textilzacskóban belelógatnunk. Ez az élénkítő fürdő ideális a lábaknak, de az egész testre is jótékony hatással bír.

9. Hidratál a fürdővízben

Készíthetünk magunknak szőlős vagy boros fürdőt. 20-30 perc alatt fokozódik a bőr rugalmassága, simább, bársonyosabb, hidratáltabb lesz, miközben még az öregedést is késleltethetjük. Időről időre rendszeresen ajánlott alkalmazni. A boros fürdőhöz a vörös bor ajánlott, amelyet még mézzel, szőlőmag olajjal és fűszerekkel gazdagítanak a jótékony hatás érdekében.

10. Masszírozáshoz is kiváló

A szőlőmagolaj ideális masszázsolajnak. Használhatjuk az egész testen, vagy csak a problémás – cellulitiszre hajlamos – területeken. Masszázs közben megszabadul a bőr a méreganyagoktól is, feszessé, simává, üdévé és fiatalossá válik.

Ha tetszett a cikk kövess minket a Facebookon és az Insatgramon is!