egészség

Interjú Faludi Viktóriával, Szilágyi Áron tanácsadó szakpszichológusával, arról, hogy hogyan lehetünk mi is mentálisan felkészültek a mindennapokban.

 

Sportolóink sikere vagy megtorpanása az olimpián sokunkban felveti a kérdést: Létezik-e edzésprogram lelki-szellemi felkészítés nélkül? A tanácsadó szakpszichológus válasza egyértelműen: „nem”.

Szilágyi Áron kétszeres olimpiai bajnokunk, miután csütörtökön megvédte olimpiai bajnoki címét és a döntőben imponáló fölénnyel 15-8-ra győzte le az amerikai Daryl Homert, facebook posztjában nemcsak felkészítő edzőinek, mestereinek, hanem pszichológusainak is megköszönte, hogy hozzásegítették a győzelemhez. Akik addig esetleg nem tudták, ettől kezdve azokban is tudatosult, a sportolók felkészülése nem csak kemény edzésből, futásból, súlyok emelgetéséből, vérből és verítékből áll. De vajon hogyan alakul egy efféle mentális felkészülés? egy efféle mentális felkészülés? Miben segíthet egy pszichológus, hogy a sportolók legyőzzék szorongásaikat, gátlásaikat és csak a győzelemre, a sportteljesítményre koncentráljanak? Faludi Viktória tanácsadó szakpszichológus tíz éve készít fel sportolókat, Szilágyi Áron kardvívóval már a londoni olimpiára is együtt készültek, őt kérdeztük a részletekről.

Egy sportoló ugyanolyan páciens mint bármelyikünk, aki elmegy hozzád?

 Faludi Viktória: Amikor egy sportoló érkezik hozzám, alapvetően hasonló a feladatom vele, mint bármelyik másik pácienssel. Megpróbálok tájékozódni, átlátni a helyzetét. Ilyenkor nemcsak a páciens fejével gondolkodni, de bele is kell élni magam a helyébe. Csak így derülhet ki, hogy pontosan mi az, amiben támogatásra szorul, és én miben tudok segíteni. A sportolók és a „hétköznapi” emberek esetében is az a cél hogy megtaláljuk azokat a pontokat, ahol szükség van változásra.

Tehát hasonló a cél egy sportoló esetében is, mint nálunk, „hétköznapi” embereknél: a lelki-szellemi egyensúly megtalálása.

Faludi Viktória: Pontosan. Elsőként arra kell összpontosítanunk, hogy mik azok a problémák, feladatok, kérdések, amelyeket meg kell oldani, amelyekre választ kell keresni, vagy amelyeket le kell zárni. A tanácsadó szakpszichológus egyfajta tükör a páciens számára, akinek segítségével könnyebben látja, jobban észreveszi, hogy mit csinál jól, mit csinál rosszul és mi az, amin változtatnia kell. Tudni kell, hogy az idilli állapot lényegében majdnem csak a mesében létezik. A boldogság mindenki számára – legyünk sportolók, irodai dolgozók, tanárok vagy bolti eladók - az az állapot, amikor elégedettek vagyunk az életünkkel és valóra válthatjuk az álmainkat.

 Alapvetően nincs tehát nagy különbség egy sportoló mentális felkészítése és a „hétköznapi” ember áhított harmóniája között.

Faludi Viktória: Alapvetően mindannyian ugyanarra törekszünk: a jó eredmények elérésére. Hogy ezt az eredményt a munkában, a magánéletben vagy éppen a sportban szeretnénk magunkénak tudni, részletkérdés. Az biztos, csak akkor tudunk az eredményre, az éppen aktuális feladatra összpontosítani, ha mentális egyensúlyban vagyunk. Ha más gondokkal és kusza gondolatokkal van tele a fejünk, nem tudunk az adott feladatra koncentrálni. „Egyben kell lenni”, élvezni kell, amit csinálunk.

egészség

Előfordulhat, hogy valakinek rossz napja van?

Faludi Viktória: Azt, ha valakinek rossz napja van, azt bizonyos szintig lehet korrigálni. Ha rossz passzban van valaki, akkor annak biztosan valami oka van. Ha megtaláljuk a kiinduló problémát, meglesz a megoldás is és máris könnyebb kontrollálni a rossz napokat. Pont ez az a módszer, a negatív energiák a „rossz napok” semlegesítése az, amit egy sportolónak meg kell tanulni, hiszen adott esetben egy olimpián sokszor csak néhány perc áll rendelkezésére, hogy megmutassa, mit tud, meghozhassa a gyümölcsét az, amiért négy éven át küzdött.  A sportolókkal közösen sokat foglalkozunk azzal, hogyan lehetne ezeket a nagy teljesítményt és nagyon komoly koncentrációt igénylő helyzeteket kezelni és kihozni belőlük a maximumot. Próbáljuk megkeresni, hogy melyek azok a módszerek, amelyekkel fokozni tudjuk a koncentrációs képességet és a teljesítményt. Itt már foglalkozni kell azzal a fajta teljesítményorientációhoz köthető szorongással is, ami teljesen normális velejárója a versenysportolók életének.

 Kezelhető a lámpaláz?

 Faludi Viktória: Azt a módszert kell megtalálnunk, amelynek segítségével ezt az egészséges izgalmat – nevezhetjük akár lámpaláznak is  - a sportoló megtanulja a javára fordítani. Azt szoktuk mondani, hogy akkor van baj, ha valaki túlizgulja a versenyt. Ez a kifejezést nem azt jelenti, hogy valaki túlságosan izgul, hanem azt, hogy blokkolja a versenyhez kötődő stressz és felhalmozódó energia. Az az igazán nagy feladat, hogy ezt az energiát megpróbáljuk pozitív irányba fordítani, és úgy időzíteni, hogy az adott versenyen, az adott megmérettetésnél a pozitív oldalt erősítse.  Tulajdonképpen ugyanígy van ez a hétköznapi emberek életében is: egy vizsga, egy állásinterjú, egy fontos tárgyalás csak akkor sikerülhet jól, ha mentálisan „rendben vagyunk”. Ezen kell dolgoznunk, csakúgy, mint az olimpikonoknak.

A cél tehát mindnyájunk számára – akár a sportolók esetében – a belső harmónia, a lelki egyensúly megteremtése. Az ok-okozati viszonyok, a problémák és megoldásiak megkeresésében és kezelésében mindenkinek meg kell találnia a számára leginkább megfelelő módszereket. Sokan a pszichológus segítségét, sokan a sportot, sokan pedig az önismereti tréningeket választják. Ma már a színvonalas wellness hotelekben is kínálnak a lelki-szellemi egyensúly megtalálására irányuló programokat, kezeléseket. A feladatunk csak annyi: találjuk meg a számunkra leginkább megfelelőt.

Ha tetszett a cikk kövess minket a Facebookon és az Insatgramon is!

Fotó: MTI

Nem csak kórházakban és rendelőkben lehet igénybe venni a sikerekhez szükséges pszichológiai tanácsadást, hanem pihenés, kikapcsolódás és nyaralás közben is.  A sárvári Spirit Hotelben az mySPIRIT Egészségprogram szolgáltatásai és a szálloda magas színvonalú és sokrétű relaxációs kezelések mellett a szellemi, lelki egyensúly megtalálásához is segítséget nyújtanak. Az „Ép testben ép lélek, ép lélekben ép test!” – egészséghez vezető tanácsadás célja segítséget nyújtani abban, hogy az életmódváltás sikeres legyen, és az erre irányuló motiváció tartósan fennmaradjon.