egészség táplálkozás

Egészséges menü összeállítására nem csak a fitneszguruk képesek. Alkossuk meg házi recepttárunkat!

 

Köztudott, hogy a mozgás mellett az egészségtudatos étrend az alapja az ideális testsúly elérésének és megtartásának. De vajon tudjuk azt is, hogyan állítsuk össze harmonikusan étrendünket?

A különböző táplálkozási trendek, diéták napjainkban egyre divatosabbak, sokféle alternatívát nyújtanak (ígérnek) az áhított testsúly eléréséhez. A kiegyensúlyozott, egészségtudatos életvitelhez érdemes a szélsőségektől tartózkodva egy betartható életmódot, étrendet megtalálnunk, amiben jól érezzük magunkat és amivel minden nap teszünk egészségünkért. A trendeket követő szállodák a gazdag büféasztalos kínálat és az egészséges táplálkozás elve mellett igyekeznek megismertetni vendégeikkel az új konyhatechnológiai eljárásokat is, hiszen a sokrétű, kiegyensúlyozott  és változatos táplálkozás jóllétünk alapja. A táplálkozási piramis figyelembevételével fogyasszunk rendszeresen teljes kiőrlésű gabonát, friss zöldségeket, idénygyümölcsöket, tejtermékeket, halat, fehér húsokat és magvakat. Viszont a finomított szénhidrátoktól, a magas glikémiás indexű (GI) élelmiszerektől inkább tartózkodjunk, ezek ugyanis gyors inzulinválaszt váltanak ki a szervezetünkből, fogyasztásuk után hamar megéhezünk, még akkor is, ha a tápanyag bevitel több volt, mint elégséges. Számoljunk azzal is, hogy ezekből a vitaminok, ásványi anyagok, rostok hiányoznak, így szervezetünk számára értéktelenek. A magas glikémiás indexű élelmiszerek fokozott inzulinreakciót váltanak ki, ennek jelentősége a cukorbetegek és a fogyokúrázók számára kiemelt fontosságú. Étrendünkben a fehér lisztből készült pékárut cseréljük le teljes kiőrlésűre, a fehér rizst pedig helyettesítsük barna rizzsel, amelynek nagy előnye, hogy magas rosttartalma miatt tovább nyújt jóllakottság érzetet, alacsonyabb a glikémiás indexe, mint a fehér rizsnek, több vitamint és ásványi anyagot tartalmaz.

Talán új információ számunkra, hogy a kíméletes konyhatechnológiával (pl. párolással, gőzöléssel, főzéssel, grillezéssel) készült ételek szervezetünk számára sokkal üdvösebbek. Mi több, bebizonyították azt is, hogy az elkészítési mód is befolyásolja az ételek GI értékét. Ha otthon nincs lehetőségünk például grillezni, egy wellness-hétvége alkalmával ne hagyjuk ki a grillezett és a korszerű konyhatechnológiával készült húsokat, ételeket! Zöldségek fogyasztásánál a ress (roppanós) változatra törekedjünk, amiben megmaradnak a vitaminok és az étel az élvezeti értékéből sem veszít. A főzés előnye, hogy az alapanyagokból a vitaminok a lébe kerülnek, így az étel leve lesz igazán értékes a szerveztünk számára. A gőzőlés szintén egy kíméletes eljárás, semmilyen tápanyag nem vész el és az ételek eredeti ízét adja vissza. Táplálkozásunkban fontos a szezonalitás, mert az adott szezon zöldségei, gyümölcsei tartalmaznak igazán sok vitamint és ásványi anyagot. Ha hotelben járunk, érdemes a regionális kínálatot is megismerni - kellemes meglepetésben lehet részünk.

Táplálkozásunkba tudatosan építsük be az esszenciális (omega3, omega6) zsírsavakat tartalmazó élelmiszereket, ezeket ugyanis szervezetünk önállóan nem képes előállítani. Halak, hidegen sajtolt növényi olajok, magvak fogyasztásával sokat tehetünk szív- és érrendszerünk karbantartásáért. Az esszenciális zsírsavak csökkentik a rák, a Parkinson- és Alzheimer kór, ill. a meddőség kockázatát is. A tengeri halak, herkentyűk igazán sok esszenciális zsírsavat tartalmaznak és nemcsak főzve, sütve, de salátának is kiválóak. Az egészségtudatos táplálkozás része, hogy napjában többször eszünk, kevesebbet és a reggelit soha nem hagyjuk ki! Lefekvés előtt 2-3 órával viszont már nem ajánlott étkezni, különösen a nehéz, zsíros ételeket kerüljük, mivel ezeket ,,pihenő üzemmódban” szervezetünk nehezen tudja feldolgozni. A megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása is része az egészségtudatosságnak, ásványvíz, zöld tea, cukrozatlan gyümölcs- és zöldséglé formájában vegyük magunkhoz a napi szükséges folyadék mennyiséget. Ha van módunk rá, kóstoljuk meg hagyományos magyar konyha ismert és kedvelt ételei mellett a világtrendeknek megfelelő fogásokat is, ismerjünk meg új ízeket, barátkozzunk a francia, vagy épp a mediterrán konyha egészséges, gyümölcsben, zöldségben, halban gazdag ízvilágával. Tegyük ezt akár egy wellness kikapcsolódás, vagy éttermi látogatás alkalmával, ahol a büféasztalos kínálatban és menüben ezek az ízek, alapanyagok, elkészítési formák a kínálat részeit képezik. Az újdonságokra, trendekre fogékony szállodákban a szezonalitás mellett a regionalitás is szempont az étlap és a büfé kínálat összeállításában. De legfőképp legyünk tisztában azzal, hogy az egészségtudatos táplálkozás nem diéta és nem fogyókúra, hanem egy olyan harmonikus életmód, amely egyszerű, betartható változtatásokat tesz a megszokott étrendben egy kiegyensúlyozottabb, jobb életminőségért.