szépség

A wellness szót hallva mindenkinek egy luxusszálloda képe ugrik be. Pedig nem csupán hétvégi program, hanem életünk része is lehet a wellness.

 

Magyarországon a fürdőzéshez, gyógyvízhez kötött pihenés tradíció és hagyomány, a fürdők országa vagyunk és büszkén használjuk is termálvizes kincseinket és a hozzájuk tartozó szolgáltatásokat. A wellness szó jelentése azonban - a kellemes tartalom mellett - sokak fejében még mindig valamilyen,,prémium kategória” érzését is kelti, ez pedig nem teljesen helytálló. Valójában a wellness egy életforma, egy egészségtudatos életszemlélet, amely a javítja testi-lelki egyensúlyunkat, fokozza fittségünket és összekapcsolja a pihenést, a szórakozást az egészséggel.

 Élmény alapú egészség megőrzés

 A különböző,,wellness-technikák” egészen az ókorig nyúlnak vissza. A harcoló katonák fürdőkben pihenték ki magukat a csaták után. Az ókori Rómában külön fürdőkomplexumokat építettek a megfáradt és elcsigázott hősöknek. A wellness újkori folyamata, mint a legtöbb egészségtudatos elgondolás, amerikai kezdeményezés. Maga a wellness kifejezés az 1950-es években született meg a wellbeing és a fitness szó társításából, röviden annyit jelent, hogy Érezd jól magad!”. Létrejöttében szerepet játszott az életmód felgyorsulása és a stressz hatások megsokszorozódása, melyek következtében felmerült az igény egy olyan szabadidős tevékenység létrehozására, amely az,,élmény alapú betegségmegelőzést” tűzi ki célul. A wellness-életforma olyan szokásokat, viselkedésformákat, tudatosságot kíván meg, amellyel megőrizhetjük egészségünket és megelőzhetjük a krónikus megbetegedéseket.

 A wellness-ben is a legfontosabb: megszabadulni a stressztől

 A módszer célja, hogy szakmai tanácsadással, orvosi és terápiás kezelésekkel, valamint egészséges étrenddel segítse testi-lelki egészségünk, fittségünk megtartását. A wellnesst, mint betegségmegelőzési módszert egy önként választott életformaként is felfoghatjuk. A „tanokat” egyre többen követik, hiszen napról napra nő azoknak a száma, akik szeretnének tenni valamit a testükért-lelkükért úgy, hogy közben jól is érzik magukat. A stressz oldása az egyik célkitűzés, amikor ,,wellnesszelni” megyünk. A stressztől megszabadulva a szervezetünk energia-ellátását helyre lehet állítani, a különböző kezelések, programok (masszázs, kineziológia, akupunktúra, aromák, szaunák, fürdők) pedig tovább segítik az ellazulást.

 Wellness, selfness, soulness

 Mivel a wellness középpontjában a testi-lelki egészség áll, az „ép testben, ép lélek” kifejezés mutatja a wellness szellemiségét. Az évek folyamán a wellness több típusa is népszerű lett. A preventív, gyógyító, orvosi szakértelemmel kiegészített ágazat a medical wellness, önmagunk fejlesztését és énképünk formálását selfnessnek nevezzük, a soulness-t pedig a szellemi-lelki stabilitás megteremtésére irányul és túlhajszolt menedzserek tehermentesítésére találtak ki. A wellness, mint irányzat, az utóbbi időben egyre több elemmel gazdagodott, követve az egészség és harmónia köré épített szolgáltatások fejlődését. Ha tehetjük, ismerjük meg a gyakorlatban is ezeket az ágazatokat!