szépség

Tudta, hogy az indiaiak már ötezer éve használják a természet kincseit? Lessük el az ayurvédikus gyógyászat titkait!

 

Az Ayurvéda szó ,,az élet tudományát jelenti”. Az élet pedig maga a természet. Köztudott, hogy az Ayurvéda több mint 5 ezer éves indiai természetes orvostudományi rendszer, viszont tudja-e, hogy gyógyító, egészségmegőrző  rendszerként ,,hazájában” Indiában a mai napig közel 500 millió ember számára nyújtja egészséget minden nap?

Holisztikus, emberközpontú szemléletével alternatív gyógyászatként is felfogható, ami a betegségmegelőzést célozza meg és az egyensúly helyreállítására törekszik. A wellness-hotelek kezelései közül az egyik legnépszerűbbnek számít, amit ha van módunk rá, mindenképpen próbáljunk ki! Kezeléseiben, rituáléiban tradicionális olajokat és módszereket alkalmaz, az egésztest-masszázs rituáléja az egyik legfontosabb kezelésének számít, ami meleg gyógyolajokkal történik. Az Ayurvéda abban segíti a szervezetet, hogy önmagát gyógyítsa, amihez étrendet, méregtelenítő olajmasszázst, légzéstechnikákat, a színek / hangok / illatok erejét használja. Az Ayurvéda masszázsra érkező vendég személyiségtípusának meghatározásával a típusának megfelelő masszázsban részesül. Mik ezek a típusok? Vatta, Pitta, Kapha testtípusokat  különböztetünk meg, ill. ezek keverékét, ami jóval gyakoribb, mint a ,,tiszta típusok”. A kezelésekhez használt anyagok mind a természetből származnak, az Ayurvéda rendkívül változatosan, egyénre szabva és nagy mennyiségben használ olajokat.

A Vatta típusnak nyugtató hatású olajok illenek, például a szezám, az olíva, a mandula és a búzacsíra. A Pitta típus a hűsítő hatású olajokkal kezelendő, mint a kókusz, a tökmag, a mandula és a napraforgó. A Kapha típusú embereknél a melegítő olajokat érdemes használunk, ezek a mustármag, a kukorica és a pórsáfrány. Az Ayurvéda masszázsokban a langyos és meleg olajmasszázsok, olajöntések gondoskodnak az egyensúlyi állapotunk megteremtéséről. A tradicionális, gyógynövényes Ayurvéda olajok mellett természetes, hidegen sajtolt olajokat is használnak, ilyen például a hidegen sajtolt szezámmagolaj, ami az egyik leggyakrabban használt olajok egyike. Serkenti az epehólyag kiűrüését, kedvezően hat az érelmeszesedésre. A hidegen sajtolt szőlőmagolaj antioxidáns hatású, bioaktív anyagokat tartalmaz, semlegesíti a szabadgyököket, gátolja az érrendszer meszesedését és csökkenti a szívinfarktus esélyét és az egyik leguniverzálisabban felhasználható olaj. Számos kozmetikumnak és masszázs olajnak az alapja. A lenmagolaj gyulladásos betegségek kezelésre hat kiválóan, hamar bejut a vérkeringésbe, csökkenti a szívbetegségek és a trombózis veszélyét. A népszerű, kellemes illatú mandulaolaj a minőségi masszázsok bázisolaja, bármilyen bőrtípusra ajánlott, a bőr ekcémás tüneteiben használják jó eredménnyel. Az erős illatú, melegítő hatású mustármagolaj komoly immunerősítő hatással rendelkezik. Mivel extra hőt kölcsönöz a testnek és vérbőséget okoz, főként télen ajánlott, de megfázásos tüneteknél is jól alkalmazható, továbbá serkenti az emésztést és a vérkeringést. A kókuszolaj hűsítő, ugyanakkor nyugtató hatásával a szervezetben túltengő tüzet csillapítja. Elpusztítja a vírusokat és bizonyos baktériumokat, de serkenti az emésztést és a bélrendszer működését is.

Az Ayurvéda masszázs és az olajos leöntés olyan különleges személyre szabott élmény és kúra, amit egy wellness pihenés alkalmával mindenképpen érdemes kipróbálnunk. Intenzív regeneráló és relaxáló hatásánál fogva kedvezően befolyásolja pszichés működésünket és segít a minket érő mindennapi stressz feloldásában is. Jó, ha tudjuk azonban, hogy mint  a wellness kezeléseket, úgy  az Ayurvédikus kezeléseket sem mindenki veheti igénybe. Akik ebbe a csoportba tartoznak, azok relaxációs jelleggel egyéb masszázs típust igényelhetnek, amivel sokat javíthatnak közérzetükön és egészségükön.